Uw kind blij, onbezorgd en huppelend de nieuwe dag tegemoet, op naar 'de eigen top'!
 

De verschillende leerstijlen

 


Iedereen heeft een eigen combinatie van leerstijlen die voor diegene het beste werkt om nieuwe dingen te leren, deze verschillende leerstijlen wordt ook wel meervoudige intelligentie genoemd.

Volgens Howard Gardner zijn er 8 verschillende leerstijlen:

  • Rekenknap / mathematische leerstijl: Kinderen die rekenknap zijn vinden het heerlijk om problemen op te lossen en verbanden te zien. Ze voelen zich aangetrokken tot cijfers en puzzels en kunnen goed logische verbanden zien. Deze intelligentie komt op school veel aan bod.
  • Beeldknap / visueel ruimtelijke leerstijl: Dit zijn kinderen die ook wel beelddenkers worden genoemd. Ze hebben vaak een goed richtingsgevoel en vinden het leuk om te ontwerpen, tekenen en ordenen. Bij beelddenkers is de rechterhersenhelft dominant (zie ook onder het kopje 'Dominantiepatronen'). Dit betekent dat als eerst de rechterhersenhelft actief wordt. De rechterhersenhelft is van het overzicht, het geheel en van de beelden. Als je een vraag stelt aan een beelddenker ervaren zij in hun gedachten eerst de beelden, geuren en geluiden van hun ervaringen, en daarna gaat de informatie pas naar de linkerhersenhelft. In de linkerhersenhelft zit de taal, vandaar dat het bij beelddenkers wat langer kan duren voor ze een antwoord geven of voor ze op het goede woord kunnen komen. Ook kan het zijn dat ze bij het antwoorden midden in hun verhaal beginnen, want denken in beelden gaat veel sneller dan denken in woorden en in gedachten zijn beelddenkers veel verder in hun rechterhersenhelft. Beelddenkers kunnen daardoor ook hele creatieve en originele oplossingen bedenken en begrijpen vaak intuïtief wat er om hen heen gebeurt. 5% van de kinderen is een beelddenker.
  • Muziekknap / muzikaal-ritmische leerstijl: Deze kinderen vinden het heerlijk om muziek te maken en te horen. Ze denken in maten, ritmes en patronen. Dingen leren door middel van muziek en liedjes gaat heel goed, want deze kinderen leren auditief.
  • Beweegknap / kinesthetische leerstijl: Fysieke activiteiten liggen helemaal in het straatje van deze kinderen. Ze houden van dingen doen, voelen en aanraken. Doe-opdrachten en rollenspelen kunnen erg goed helpen bij het leren.
  • Natuurknap / naturalistische leerstijl: Natuurknappe kinderen kunnen snel overeenkomsten en verschillen zien. Ze gaan graag de natuur in om dingen uit te zoeken en zijn goed in sorteren en voor dieren zorgen.
  • Mensknap / interpersoonlijke leerstijl : Andere mensen aanvoelen en daarop afstemmen gaat deze kinderen goed af. Samenwerken en leren met anderen vinden ze erg fijn en ze hebben vaak veel vrienden.
  • Taalknap / linguïstische leerstijl: Deze kinderen houden van lezen, schrijven en spreken en zijn goed in taalspellen en uitleggen. Dit is een heel fijne intelligentie voor op school, aangezien bijna alle schoolse activiteiten te maken hebben met taal.
  • Zelfknap / intra persoonlijke leerstijl: Individuele opdrachten spreken deze kinderen het meeste aan. Ze houden van bedachtzaamheid, zelf doen, de controle hebben en zijn goed in plannen.

Voor iedereen is het goed om via verschillende leerstijlen te leren en op die manier te oefenen. Dit kan bijvoorbeeld door het kind uitleg na te laten vertellen als ook de uitleg visueel te laten zien, via een schema uit te leggen, een mindmap te laten maken, doe-opdrachten te laten uitvoeren en naast alleen ook in groepjes te laten werken.
E-mailen
Bellen
Map
Info