lUw kind blij, onbezorgd en met zelfvertrouwen de nieuwe dag tegemoet, op naar 'de eigen top'!
 


Lateralisatie (samenwerking links-rechts)

Het aanvoelen dat je 2 lichaamshelften hebt en beide helften goed kunnen gebruiken wordt ook wel lateralisatie genoemd.

Ook je hersenen bestaan uit een linker en rechter hersenhelft.  Je linkerhersenhelft stuurt bewegingen in je rechterlichaamsheflt aan en andersom wordt je linkerlichaamshelft aangestuurd door je rechterhersenhelft. Veel van onze bewegingen zijn gecoordineerde bewegingen waarbij beide helften hersen- en lichaamshelften moeten samenwerken. Dit zijn bijvoorbeeld bewegingen van huppelen, klimmen en klauteren tot schrijven en tekenen (waarbij de ene hand schrijft/tekent en de andere hand het blad stil houdt).    

Als je dan nagaat dat het tot ongeveer de leeftijd van 9 jaar kan duren voor de verdere ontwikkeling van de hersenbalk en verbindingen in de hersenen ter integratie van beide hersenhelften begint, en beide hersenhelften op een andere manier informatie verwerken (zie hiervoor ook het kopje 'Dominantiepatronen'), kan het voor sommige kinderen best lastig zijn om mee te komen met school, sport en buitenspelen met vriendjes en vriendinnetjes.

Ook kinderen die als baby het kruipen hebben overgeslagen, of al zeer vroeg gestimuleerd zijn in het gebruik van hun voorkeurshand kunnen op latere leeftijd problemen krijgen met lateralisatie. Bij kruipen gebruiken kinderen beide kanten van het lichaam en moet er een gecoördineerde beweging worden uitgevoerd van beide armen, benen, ogen en tenslotte ook de rompspieren en het doelgericht naar iets toe kruipen. Zowel kruipen als tweehandig werken zorgt op latere leeftijd van uw kind voor een betere motoriek, handigheid concentratie en een betere samenwerking tussen beide hersenhelften,

 Indien een kindje al vroeg gebruik maakt van de voorkeurshand kan het zijn dat de andere hand veel minder gebruikt wordt.  Voor jonge kinderen is het erg belangrijk dat ze door het gebruik van beide handen ook beide richtingen van het werken en beide helften van hun lichaam leren kennen. Als ze daarna een voorkeurshand leren gebruiken kunnen ze ook beter van de ene helft naar de andere helft werken, wat onder andere weer nodig is om goed te kunnen schrijven en gekruiste bewegingen te kunnen uitvoeren, zie ook onder het kopje 'Dominantiepatronen'. Dit wordt ook wel het oversteken van de denkbeeldige middellijn van je lichaam genoemd. Door het kunnen oversteken van de middellijn kun je van de ene naar de andere kant werken zonder dat heel de romp meedraait. Als uw kind dit nog niet goed kan kunt u dit zien aan bijvoorbeeld de houding, bij schrijven legt uw kind het blad schuin aan de linker- of rechterkant, gaat zelf schuin zitten, houdt zijn/haar hoofd schuin en/of steunt het hoofd graag op een van de handen.

Lateralisatieproblemen zoals bijvoorbeeld problemen met tweehandig werken, oversteken van de middellijn en/of gecoördineerde kruisbewegingen maken kunnen het uw kind erg lastig maken en ook weer veel energie kosten gedurende de dag. 

Door eenvoudige leuke oefeningen kan ik samen met uw kind weer meer balans brengen in de samenwerking tussen beide lichaams- en hersenhelften waardoor uw kind weer meer energie overhoudt om te groeien, leren en zich verder te ontwikkelen. E-mailen
Bellen
Map
Info